Zonsopgang Grand Canyon

Een verslag uit het on-line reisverslag van een van onze gasten.
Dit online gepubliceerde dagboek werd gevolgd door tientallen lezers.
America’s Exclusive mocht delen van dit reisdagboek gebruiken voor publicatie op de site.

Het is uiteraard nog donker als we de rits van de tent zachtjes openmaken. Stilletjes om de anderen niet wakker te maken lopen we naar de uitgang van de camping waar we gisteravond de auto hebben neergezet. Zo kunnen we heel vroeg in de ochtend wegrijden zonder iemand te storen.
De buren uit de tent lodge naast de onze zijn ons zelfs al voor en stappen net in. Enige bewondering daarvoor kan ik niet onderdrukken. Wij gingen gisteravond redelijk op tijd slapen, maar zij zaten toen nog rond het kampvuur met volop bier en sterke verhalen.

De ingang van Grand Canyon NP ligt er verlaten bij, evenals het enorme parkeerterrein bij het visitor center. De gratis shuttlebussen rijden nog niet op dit uur, dus we zijn gedwongen om te lopen naar het overloo point dat we gisteren hebben uitgekozen. Perfect op tijd komen we met het eerste schemerlicht bij onze plek aan. In het schaarse licht bewegen we ons voorzichtig naar de rand van de afgrond. De grond is steenkoud, dat is een tegenvaller. Gistermiddag toen we hier waren, was dit wel anders. Maar ja, toen had de hele dag de zon er natuurlijl op gestaan. Achter ons horen we de lopers zich klaarmaken voor de afdaling naar de Colorado. We spraken hen gisteren en weten dat ze vannacht diep onder in de canyon, op Phantom Ranch, zullen overnachten. Daar ben ik zo stikjaloers op, dat ik het niet eens op kan brengen nu naar ze kijken. Beetje flauw, verwijt ik mezelf.

Mijn heerlijke warme kop koffie is bijna op als de beloning voor dit avontuur zich laat zien. Vanuit het schijnbaar niets is hij er ineens boven de bergen aan de overzijde van wat ik weet dat de Grand Canyon is: De Zon.
Binnen een paar minuten verandert de wereld van schemerig duister, naar warm verlicht. Een adembenemende verandering van de natuur en het uitzicht. Zelfs het veelvuldig klikken van de fotocamera’s om me heen doet geen afbreuk aan het moment.
Mijn nieuw ingeschonken en direct vergeten koffie is koud als ik opsta en constateer, dat deze minuten het zo ontzettend waard waren.

Toelichting

In de zomer staat de zon gedurende de dag vrij recht boven de Canyon. Dat heeft een negatief effect op het zicht en de kleuren van het gesteente. Bij zonsopgang en zonsondergang staat de zon schuin en zijn er veel meer nuances te zien in de kleuren van de bergen. Als u de zonsopgang of -ondergang wilt zien, wees er dan op voorbereid dat ondanks het erg vroege uur en toch al heel erg veel mensen zullen zijn. Wie dus een romantisch beeld heeft van in je uppie op een berg naar de zon zitten kijken, komt bedrogen uit.

In het stuk wordt Phantom Ranch genoemd. Dit is inderdaad de enige accommodatie in de canyon zelf. Er is hier maar een zeer beperkt aantal slaapplaatsen en deze worden bij loting uitgegeven. 6 maanden voor de datum worden uit de duizenden inschrijvers de gelukkigen gehaald die op de gegeven datum kunnen overnachten. Wij van America’s Tent Lodges en America’s Exclusive kennen heel erg veel mensen die deze overnachting op hun bucketlist hebben staan, maar we kennen niemand die hier ook overnacht heeft.