Yosemite NP

Uit het reis-dagboek van een 15 jarige….

Vandaag zijn de dan eindelijk naar Yosemite geweest (spreek uit “jo-sem-mi-tie” en niet “Jos-mait”. Ja pa, dat weten we nu wel….) Pa zit al dagen ons de kop gek te maken over dit park. Hij bleef maar vertellen over hoe hij met een paar vrienden hier meer dan 20 jaar geleden was. Hoe alles zo ontzettend veranderd was. Hoe hij zich herinnerde dat iets een klein plaatsje was toen en nu een grote stad.
Gaaaaaaap.

Kerk in Yosemite NP

We reden vanaf de camping eerst naar Oakhurst om inkopen te doen en toen door naar Yosemite. In Oakhurst vond ik een Starbucks en ik maakte een geintje tegen m’n zus dat de dag in ieder geval één goed ding had opgeleverd. Want van het National Park verwachte ik niet veel meer, na pa’s gedram.

Eind van de ochtend reden we het park binnen en de omgeving was al die tijd aangenaam ruw geworden. Ruw in de zin van niet-door-mensen-aangetast.
Dat vind ik inmiddels een van de mooiste dingen in dit land. Dat zoveel natuur nog zo echt is, terwijl er toch zoveel mensen zijn. De bossen en het wild dat erin leeft, blijven me verbazen. Er is nog zo ontzettend veel bewaard gebleven van hoe het was.
Maar terug naar Yosemite. Eenmaal in het park kwamen we bij een behoorlijke tunnel. Aan het einde van de tunnel was een parkeerplaats, Vanaf daar hadden we het eerste uitzicht over de Yosemite Valley.

Vernal Falls, Yosemite NP

Prachtig! Gewoon geen ander woord. We zagen watervallen van de berg storten en bomen en bergen zover we konden kijken. Voor het eerst hoorde ik pa zeggen: “dit is precies zoals ik het me herinner.” En ik begreep eindelijk wat ie bedoelde de afgelopen weken. Sterker nog, ik wist meteen, dat ik over 20 jaar waarschijnlijk exact hetzelfde heb.

Helaas hadden we vandaag alleen tijd voor een bezoek aan Yosemite Village en een fietstocht door de valley. Maar we hebben afgesproken dat we morgenvroeg teruggaan. We hebben ontdekt dat de gratis Shuttlebus hier voor de camping stopt. Op mijn verzoek gaan we de tocht maken naar de top van de Vernal Fall. Dat lijkt me zo geweldig: bovenop een waterval staan.
Ik moet pa gelijk geven met al zijn gedweep met dit park in de afgelopen weken. Maar dat ga ik ´m echt mooi niet vertellen. Echt niet!

Uitkijkpunt over Yosemite NP