Death Valley

Uit een reisdagboek dat ons werd toegestuurd boordevol tips en ideeën (waarvoor nogmaals onze grote dank), komt dit verhaal over een rit door Death Valley. De camping Lake Isabella waar aan gerefereerd wordt, is vanaf 2018 niet meer in het programma.

Op zondag ochtend reden we vanuit de camping in Lake Isabella naar Las Vegas. Bij de allereerste ochtendschemering vertrekken we. Als we wegrijden is het nog vrijwel donker, maar al aangenaam warm. De kinderen zwaaien nog even naar het zwembad waar ze zoveel heerlijke uren in lagen.
De weg is bochtig en nergens saai. Joshua Trees staan met honderden langs de weg in het landschap. Kort na ons vertrek komt de zon op. Direct begint de buitentemperatuur meter in de auto op te lopen.

De weg van Kernville naar Death Valley

Snel op te lopen en stopt niet bij de 100 Fahrenheit. Het is voor het eerst deze reis dat we die magische temperatuur op het dashboard zien.

Het einde van de weg komt toch nog onverwacht. We gaan de 395 op waar ik veel over gelezen heb. Maar al snel verlaten we deze weer en slaan af naar Death Valley NP. Een kaarsrechte weg ligt voor ons, mijlenlang door een kaal landschap.
Het kost me geen enkele moeite me voor te stellen dat we niet meer op aarde zijn. Mijn Star Wars tijd ligt nou ook weer niet zover achter me.
Midden in Death Valley komen we bij een paar gebouwen. Een benzine pomp, general store en hotel als ik me goed herinner. We stappen uit de auto en stappen zo in de stroom van een gigantische föhn.

Joshua Tree

De wind blaast harder dan ik had verwacht en het is een ervaring om te merken dat de wind op geen enkele wijze verkoeling brengt, maar juist nog meer gevoel van warmte brengt. We vertrokken vroeg om nog schuin invallend zonlicht te hebben. Dat wilde ik graag, om foto’s te kunnen maken van het landschap. Alleen met schuin licht zie je nog de kleuren van het landschap. Maar de foto die ik in dit reisboek ga plakken, is niet eentje van het landschap, maar van de temperatuurmeter in de auto met een verbijsterende 121 graden erop.

Toelichting

Om elk misverstand te voorkomen: de temperaturen die hier genoemd worden, zijn uiteraard Fahrenheit.
100 Fahrenheit = 37,4 celcius
121 Fahrenheit = 49,4 Celcius. Deze temperatuur is zelfs voor Death Valley extreem hoog.