Antelope Canyon

Onderstaand verhaal is uit een on-line dagboek van een van onze gasten.
Ooit stond een link naar dit dagboek op onze website, maar inmiddels is deze niet meer beschikbaar.
Gelukkig hadden we een aantal van de leukste verhalen gekopieerd.

Het is nog vroeg in de ochtend als we de tent opruimen en onze spullen inpakken. Panguitch heeft ons in alle opzichten positief verrast. Zelfs het helaas noodzakelijk bezoek aan de Eerste Hulp was achteraf een positieve ervaring. De vakkundigheid, snelheid en vriendelijkheid waarmee we werden behandeld, was hartverwarmend. Het grote en moderne ziekenhuis in een kleine plaats als Panguitch, was eigenlijk de grootste verrassing. Maar genoeg daarover, dat is allemaal achter de rug.

Het is vroeg en er zijn weinig auto’s op de 89. Daardoor moeten we tweemaal vol op de rem om een botsing met herten te vermijden. Die lopen brutaal midden op straat en lijken ons uit te dagen door pas op het laatst aan de kant te hupsen.Na de koffie in Kanab rijden we door een schitterend landschap. Leeg en droog. Daarna een rif van vuurrood steen waar we langs rijden en op een bepaald moment dwars doorheen steken. Zo komen we aan in Page, Arizona.
De mensen van ATL hebben ons goed geïnformeerd en we rijden daarom direct naar ons doel: de navajo indianen die ons Antelope Canyon zullen laten zien. Nog geen half uur later stuiteren we op en neer op de bankjes achterop een pickup truck. Het eerste stuk van de rit ging nogover de weg, maar daarna ging het over los zand. Op aanwijzing van de gids lopen we op de bergwand af en pas op het laatst zie ik een scheur in de wand die de opening naar de canyon vormt.

Eenmaal binnen worden we compleet overdonderd door het zicht. Een wervelend gesteente dat zich naar voren en naar boven van ons afdraait. Zonlicht dat gefilterd doordringt tot op de bodem van de canyon en de wanden in afwisselend zachtroze, blauwachtig en felrood veranderd. Ik maak meer dan 100 foto’s en laat me dankbaar adviseren door de Navajo gids die met me meeloopt. Zij weet er duidelijk meer van en haar tips leveren me de beste foto’s op die ik ooit maakte. Haar naam ben ik vergeten, maar ik zal haar altijd herinneren als ik de ongelooflijk mooie foto’s zie die ik dankzij de tips heb gemaakt.
Ik weet nu al zeker dat een van deze foto’s als vergroting thuis een ereplaats krijgt.

Toelichting

Antelope Canyon is een slot canyon, een smalle doorgang dus, maar met schitterend gekleurd gesteente. De Canyon ligt op Navajo grondgebied en dat betekent dat alleen Navajo outfitters mensen naar de canyon mogen vervoeren. Het vervoer gebeurt met pick-ups waar op de achterbak banken zijn gemonteerd. Er mag maar een vastgesteld aantal bezoekers tegelijk in de canyon, daarom is vooraf reserveren in het hoogseizoen noodzakelijk.