Route191

In het kader van ” Nog niet aan gedacht” een idee voor een road trip.
Route66, de weg van Chicago naar Los Angeles, is een bekende naam. Inmiddels is de naam Route66 eigenlijk alleen nog maar een marketing item, want de oorspronkelijke weg heeft plaatsgemaakt voor snelwegen en brede provinciale wegen.
Toen in de jaren ’20 van de vorige eeuw het wegensysteem werd aangelegd met de genummerde wegen, was Route66 maar een van de velen. In tegenstelling tot Route66 zijn andere wegen uit die tijd nog steeds te berijden. Gemoderniseerd, verbreed en vernieuwd, maar nog altijd op de oude plek. Een bekend voorbeeld is de 101 van Los Angeles naar Seattle. Zie Upnorth.
Een andere, veel minder bekende weg, is de US191

De US191 loopt van de Mexicaanse grens tot aan de Canadese grens en is ruim 2500 kilometer lang.
De weg begint in Douglas, Arizona en volgt dan een bijna rechte lijn naar het noorden. Om deze Route 191 te rijden en goed tot z’n recht te laten komen, moet minstens een week worden uitgetrokken.

De reisbeschrijving

De weg begint aan de Mexicaanse grens, het beste hiervoor is een vlucht naar Tucson.
Het eerste deel van de route loopt door een gebied dat vooral bekend is van westerns. Tombstone, bekend van The gunfight at the OK Corral, Wyatt Earp en“Doc” Holliday ligt weliswaar net niet aan de 191, maar het gebied ademt wel de sfeer van deze legendarische periode.

De weg loopt verder naar het noorden, vlak langs Apache tribal land, door de ruwe binnenlanden van Arizona en komt in het Navajo gebied door Chinle. Deze stad ligt aan de ingang van Canyon de Chelly NP dat door veel stammen van de native Americans als een heilige plaats wordt beschouwd. Dit is een goede plek voor de eerste overnachting.

Nog steeds in het Navajo gebied loopt de 191 vervolgens dwars door Monument valley en komt daar in Utah.
Monument Valley maakt deel uit van de Grand Circle, het gebied met een zeer groot aantal nationale parken en een enorme diversiteit in landschappen. In de mijlen ten noorden van Monument Valley komt de weg dan ook langs Canyonlands NP en Arches NP bij Moab. Deze stad is eigenlijk een must voor een overnachting. Of twee. Of meer….

Vanuit Moab gaat de weg door het droge binnenland van Utah, waar de mormon settlers met oneindig geduld vruchtbare grond van hebben gemaakt. Vlak voor de weg Utah verlaat ligt Dinosaur NM langs de weg. Een bizarre plek waar een groot aantal dinosauri zijn opgegraven. Kort daarna komt de weg Wyoming binnen en dat zou de volgende plaats zijn om te overnachten, bijvoorbeeld in Green River.

Vanaf Green River verandert het landschap heel snel. Hiervoor was het woestijn in Arizona en rode steenwoestijn in Utah, nu loopt de weg de Rocky Mountains in. Bossen en bergen nemen het landschap over en al snel loopt de 191 dwars door een van de meest aansprekende nationale parken: Grand Teton NP. Overnachten aan de zuidkant van Grand Teton in Jackson Hole is een goede keuze, na een bezoek aan het NP.

Grand Teton NP loopt over in Yellowstone NP, het oudste national park van de VS. Yellowstone behoeft geen uitleg, met de geysers en ander vulkanische activiteiten. Eigenlijk overbodig om te zeggen dat overnachten in Yellowstone heel erg te adviseren is. Hoewel wij zelf een lichte voorkeur hebben voor Gardiner, MT dat direct naar de noorduitgang van het park ligt.

De 191 verlaat Yellowstone aan de westkant en loopt dan door een bosrijk gebied verder naar het noorden. Vanaf Bozeman moet de oorspronkelijke binnenweg even verlaten worden, omdat de i-90 over een lengte van 60 mijl de 191 heeft overgenomen. Als de Route 191 weer als weg terugkomt, loopt de weg door oneindig leeg landschap naar het noorden om uiteindelijk in Canada uit te komen. Voor wie niet tot in Canada wil rijden, zal dit laatste stuk van de route niet echt spannend zijn. De meesten zullen dan ook de trip stoppen in Bozeman, of via de interstate rijden naar heerlijke steden als Billings, MT Salt Lake City, UT of Spokane, WA.

Monument Valley