Up North

Volg de beroemde route 101 van het zuiden naar het noorden

Drie zussen kwamen bij America’s Exclusive met een vraag. Zij wilden samen Route66 rijden. Eén van de zussen was in de jaren ervoor met America’s Tent Lodges op vakantie geweest. Dankzij de goede ervaringen die ze toen met ons hadden, kwamen ze bij ons langs voor overleg.
Toen tijdens de bespreking de initiatief-neemster even zonder zussen in de kamer was, kwam het hoge woord eruit: “ik heb een paar jaar geleden al een stuk Route66 gereden. Ik herinner me dat als eigenlijk best wel saai”.
Bij het hervatten van de bespreking legden we daarom een ander voorstel op tafel.

De aanduiding Route66 is een wegnummer uit het US highway system uit de jaren ’20. Deze beroemde weg bestaat eigenlijk niet meer. Veel oorspronkelijk asfalt is inmiddels vervangen door interstate highways. Maar andere wegen uit hetzelfde tijdperk bestaan nog altijd. Deze zijn nog steeds te rijden zoals ze ooit werden aangelegd. Zoals de Route191, die van Mexico tot Canada loopt, door Monument Valley, langs Arches, door Grand Teton en door Yellowstone.
Na deze intro was Route66 voor de zussen van de baan. De keuze wat het wel moest worden, vroeg nog wel wat tijd.

Golden Gate Bridge

De keuze viel uiteindelijk op Route-101, eveneens een weg van de Mexicaanse naar de Canadese grens. Om heel eerlijk te zijn begint de weg in LA, zo’n 200km ten noorden van de Mexicaanse grens. 1200 miles naar het noorden eindigt de weg in Seattle. De reis voor de zussen werd uitgebreid met een aantal omleidingen, weg van de Route101. Maar telkens keerde de route terug naar de 101 die immers als basis voor deze reis diende.

Dit is waarschijnlijk de reis die in de jaren erna het vaakst zonder een enkele aanpassing is gereserveerd.

De reis beschrijving

beeld van de route De reis begint in Santa Monica, vrijwel exact op de plek waar Route66 ophoudt. Vanaf Los Angeles is Route101 afwisselend een tweebaans weg door de wijngaarden, dan weer een vierbaans snelweg langs de kust. De weg voert langs Californische kust waar het branding surfen direct naast de weg kan worden beoefend of bekeken. Al na een halve dag volgt voor de meeste mensen een eerste afwijking van de 101. Want dan valt de keuze veelal op de route langs de kust, via de Highway 1.
Beide routes overnachten in Carmel of Monterey.
De tweede grote stad op de reis is San Francisco. De Route101 loopt dwars door deze schitterende stad en de beroemde Golden Gate Bridge ligt eveneens op deze route.

Ten noorden van San Francisco verandert de omgeving en maakt het dichter bevolkte gebied plaats voor het ruwe landschap van California. De route loopt dan door de Californische wijnstreek Napa Valley. Hier zijn diverse wijnhuizen te bezoeken om de uitstekende Californische wijn te proeven en te koop. De 101 loopt hier een stukje landinwaarts. Voor wie wil, kan ook de highway 1 gevolgd worden langs de kust. Deze route is wel aanzienlijk langzamer. Bij de stad Eureka komen de 1 en 101 weer samen. Op dat punt wordt regelmatig gekozen om heen en weer te rijden naar Lassen Volcanic NP. Na Eureka loopt de weg verder langs de kust en dwars door het schitterende Redwood NP.

Vanaf de grens met Oregon verlaat deze reis de Route101 voor een paar dagen. In ieder geval om Crater Lake NP te bezoeken.

Oregon, The Dallas

Eventueel voor wie wil, nog verder naar het oosten naar het spectaculaire Hells Canyon NRA. Maar we zullen altijd de route terug laten keren naar de kust. Want de route langs de kust van Oregon mag absoluut niet ontbreken in deze reis. Vanzelfsprekend is er een omleiding vanaf de 101 om Portland te bezoeken.
In Washington state tenslotte eindigt de Route101 in Seattle, maar niet rechtstreeks. De weg blijft de kust volgen en loopt ten westen en noorden van Olympic NP langs. De 101 loopt door Port Angeles en vanaf daar zijn verschillende mensen voor een dagtocht met de pont overgestoken naar Victoria, Vanouver Island, Canada.

Prijsindicatie

begin juni vertrokken 3 zussen voor deze reis. Het verzoek was een budget vakantie. Zij betaalden in totaal € 4.650,-      Dus €1.550,- pp          

You are warned