Bucketlist: niet vliegen

Een verhaal over hoe een onmogelijke droom heel eenvoudig te realiseren bleek

Hoe het begon

Op de vakantiebeurs in Utrecht raakt een van de medewerkers van America’s Exclusive aan de praat met een echtpaar. Het is aan het einde van de dag, er zijn nog maar weinig bezoekers. Al met al wordt het een langer gesprek dan normaal.
Het gesprek ging in eerste instantie helemaal niet over een vakantie naar Amerika, maar over de foto’s aan de muur van de stand.
De bezoekers zijn onder de indruk van het landschap en zouden het graag eens bezoeken. Op de opmerking ‘waarom gaan jullie dan niet’ valt een stilzwijgen en kijkt men elkaar wat bedremmeld aan.
Dan vertelt de man: ‘ik heb enorme vliegangst. Het zou geweldig zijn om een Amerika reis te maken met onze kinderen en hun partners, maar het kan niet. Ik kan er niet komen. Ik heb zelfs al eens tegen ze gezegd, dat ze zonder mij moeten gaan. Want Amerika staat voor allemaal heel hoog op het verlanglijstje’.

Daarop maakte de America’s Exclusive medewerker de opmerking: waarom ga je dan niet met de boot? En de rest vliegt er achteraan.
Hierop wordt hard gelachen en we nemen afscheid.


Twee dagen later worden we gebeld door meneer. Of hij langs mag komen. Uiteraard mag dat.
Eenmaal op kantoor vraagt hij wat we bedoelden met de opmerking ‘met de boot gaan’. Toch geen cruise hopelijk, want dat nooit meer. We leggen uit, dat er enkele rederijen zijn die op containerschepen passagiers meenemen. Het idee ontstaat om met de boot naar een haven in het oosten te varen en vanaf daar met de trein naar het westen te gaan. Daar vliegt de rest van het gezin dan heen. Meneer zegt geen nee en gaat erover denken. Tijd is immers geen probleem, want hij werkt al enige tijd niet meer. Hij en zijn vrouw vinden het ook heerlijk om onderweg te zijn. Nog een reden waarom hij zijn vliegangst zo erg vindt.

Dan praten we nog een tijdje door en hij vertelt over vakanties in Spanje en Gran Canaria. HO! STOP! Wacht even! Gran Canaria? Hoe kom je daar dan? Nou met de auto naar ons tweede huis in Malaga en dan naar Gran Canaria vliegen.
U kunt dus wel vliegen? Ja, maar niet meer dan een uurtje of twee, echt maximaal drie. Dan moet ik er echt uit. Dus in de VS kom je dan nooit.
Die laatste opmerking was de kiem voor een compleet nieuw plan. Niet meer met de boot, maar een vliegvakantie waarbij de vluchten een vakantie op zich waren.

Dit is de bucketlist reis geworden

Vader en moeder zijn van Amsterdam naar Aberdeen gevlogen en overnacht.
Van Aberdeen naar Reykjavik en drie nachten gebleven.
Van Reykjavik naar Groenland (wat achteraf de meest indrukwekkende tussenstop was volgens hen) voor 1 nacht.
Van Groenland naar Halifax voor 2 nachten
Van Halifax naar New York voor 3 nachten
Toen met de trein naar Chicago
Tenslotte een vlucht van Chicago naar Denver

De rest van de familie kwam met het vliegtuig naar Denver en vanaf daar heeft America’s Exclusive een rondreis georganiseerd langs alle bekende plaatsen. Rocky Mountains, Mount Rushmore, Yellowstone, Salt Lake City, Arches, Mesa Verde, Monument Valley, Grand Canyon, Las Vegas, Yosemite en San Francisco.
De terugweg zag er voor vader en moeder iets anders uit, maar met hetzelfde idee. Korte vluchten in combinatie met treinritten.

Het team van America’s Exclusive is ruimschoots bedankt voor deze trip, onder andere door de foto die we ontvingen. Het hele gezin in Yellowstone op een foto waar de blijdschap van af spat. Dat was voor ons een geweldige beloning voor deze organisatie.